Geplaatst in Wis je dat?!

Wie is de man van Vitruvius?

Hoi,Bullit

Iedereen heeft vast wel eens een blikje Bullit, energy drank, gezien. Op die blikjes staat een man. Hij heeft vier armen en vier benen. Hij is naakt en staat met zijn armen en benen wijd. Ik wilde wel eens weten wie die man voor stelde. En dus ging ik opzoek.
De man van Vitruvius, dat is zijn naam. Die heeft hij te danken aan zijn bedenker. De architect Virtuvius. In de 1e eeuw voor Christus schreef hij dat een symmetrie in een gebouw alleen mogelijk is als de verhouding tussen elk onderdeel precies het zelfde is. Net als bij een goedgebouwd mensenlichaam. Volgens hem verhouden in het ideale menselijk lichaam de delen zich op een vaste manier tot het geheel. Leonardo da Vinci was er ook van overtuigt dat de natuur vol wiskunde zat.
In 1492 maakte hij een tekening van de ideale mens. Die tekening maakte hij op basis van de beschrijving van ideale mens die Vitruvius beschreven had. Maar voor die tekening deed hij nog meer. man van vHij nam de maten van meerdere volwassen mannen. Hij ontdekte dat het middelpunt van de mens niet de navel is, maar de schaamstreek. Die ligt een stuk lager. Deze tekening van Leonardo da Vinci, de Vitruvius man, werd één van de meest geproduceerde tekeningen. Hij is dus afgebeeld op het blikje Bullit maar bijvoorbeeld ook op de Italiaanse euro munt.

Bronnen:
-Geschiedeniswerkplaats Noordhoff Uitgevers Havo/Vwo2 informatieboek – Internet

Welke blog vonden jullie tot nu toe het best? Laat het even in een reactie weten. En waar wil jij nog over iets lezen? Laat het weten in een reactie.

Marc-Jan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s