Geplaatst in Recensie

Ik leef in een wereld die ik niet ken- Marjolijn Markus

Hoi,

Met dank aan uitgeverij De Brouwerij mocht ik het boek ‘Ik leef in een wereld die ik niet ken’ van Marjolijn Markus lezen en recenseren.

De cover
Ik kan niets anders zeggen dan dat ik de cover helemaal geweldig vind. De oude man die met zijn rug tegen een muur staat en dan die roze en blauwgroenige gloed over het geheel heen vind ik zeer goed gekozen. Ook dit is weer een boek dat ik in de boekhandel zou oppakken.

Het verhaal

De flaptekst Cover-achterkant.jpeg
Koos Markus is een vitale, intelligente man die tot zijn 78e jaar een accountantskantoor heeft. Opeens doet hij zijn auto weg, vergeet hij afspraken, weet hij handig gebeurtenissen te omzeilen of vergissingen te camoufleren en stopt van het ene op het andere moment met zijn zaak. Koos heeft Alzheimer. Zijn dochter Marjolijn is verpleegkundige en wordt nu zijn mantelzorger. Zij neemt de lezer mee in een wereld die steeds minder de zijne is, waardoor ze zowel moeilijke als mooie momenten met haar vader meemaakt.

Door de Ziekte van Alzheimer werden de rollen omgedraaid: daar waar de vader zijn dochter vroeger met veel liefde bij de hand nam, deed zij dit de laatste jaren van zijn leven bij hem.

Mijn mening
‘Ik sla net met een zucht Ik leef in een wereld die ik niet ken dicht’, liet ik de uitgever weten toen ik dit boek net uit had. Toen ik er aan begon wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik moest verwachten. In mijn omgeving heb ik persoonlijk nog niemand meegemaakt die zo aan het dementeren was. Wel weet ik van mensen die dementie hebben. Alleen daar heb ik, als jongen van 16, niet zo nauw contact mee dat ik ook echt het hele proces mee beleef. Marjolijn Markus schrijft eerlijk en zonder zich druk te maken over wat anderen ervan vinden, zo lijkt het. Ze weet met haar verhaal te boeien, te intrigeren en te ontroeren.

Noem mij een emotioneel jongetje, als ik je vertel dat ik zo nu en dan een brok in mijn keel had wanneer het weer een keer niet goed ging met Koos. De wetenschap dat alles echt gebeurd is en dat er vele centra zijn waar mensen wonen die hetzelfde hebben als Koos, maakt het zo mogelijk nog ‘mooier’,  ‘rauwer’ en ‘droeviger’ dan het al is.

Maar toch heb ik zo nu en dan moeten glimlachen. Vooral in het begin van het boek, als sommige dingen nog een beetje ‘grappig’ waren. Waar dingen gebeurden die niet gingen zoals het hoorde en die eigenlijk al verwezen naar dementie. Zoals dat Koos de telefoon wil opnemen en dan de afstandsbediening van de tv aan zijn oor houdt. Dat zijn dingen die voor buitenstaanders nog als ‘grappig’ kunnen worden ervaren, maar die voor de naasten erg schokkend zijn, want zo kennen ze hun familielid niet. Je ziet in dit boek ook goed dat de manier waarop de buitenwereld er tegenaan kijkt erg verschilt met de manier waarop iemands naasten de dementie ervaren.

Al met al had ik dit boek binnen enkele dagen uit en met heel mijn hart geef ik het dan ook vijf fonkelende sterren.

Ik leef in een wereld die ik niet ken
★★★★★

Marc-Jan

 

 

Ik leef in een wereld die ik niet ken Boekenleggeriliewdink.jpeg


Auteur: Marjolijn Markus
Uitgeverij de Brouwerij | Brainbooks
Non-Fictie
244 pagina’s
€20,-
Paperback
ISBN  9789078905042

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s