Geplaatst in Recensie

De Roofvogel -Martijn van der Kooij

Hoi,

van Droomvallei Uitgeverij kreeg ik dit boek toegestuurd ter recensie. Mijn dank daarvor is groot.

Flaptekst
Een gewiekste zakenman heeft een afspraak in een hotellobby met een jonge, talentvolle journalist. De ontmoeting verandert het leven van beide mannen ingrijpend. Ze worden vrienden. Ze kennen elkaars geheime agenda echter niet. Aan hun vriendschap komt na een incident abrupt een einde. Ze ontmoeten elkaar pas tien jaar later weer. De zakenman werpt zich nu op als toekomstig premier. Bloedstollende verwikkelingen tijdens de verkiezingscampagne volgen.
Lukt het de entrepreneur om minister-president te worden? Of voorkomt de journalist dat? En wie wordt het beeldje uit de kunstcollectie van de zakenman fataal? De journalist, de man die het land wil leiden of beide?
De Roofvogel is een spannende roman die zich afspeelt in de wereld van bekende Nederlanders, media en politiek. Auteur Martijn van der Kooij werkte bijna twee decennia in deze omgeving. Zijn ervaringen geven kleur aan deze roman en bieden een ontluisterend kijkje achter de schermen. Het boek is dan ook meer dan een thriller. Het stelt ook de gemakzucht van veel journalisten aan de kaak. In hun zoektocht naar aansprekende mediapersoonlijkheden, zijn feiten steeds minder belangrijk. Wat betekent het voor onze maatschappij als de verpakking belangrijker wordt dan de boodschap zelf?

Over de auteur
Martijn van der Kooij werkte eerder voor als journalist bij radioprogramma Kamerbreed van AVROTROS, was politiek analist bij BNR Nieuwsradio en werkte o.a. bij weekblad Binnenlands Bestuur en de Staatscourant. Hij schreef vier boeken, waaronder ‘Mark Rutte, alleen voor de politiek’ (2010) en ‘Alle Dagen Libanon, van tricky Tripoli naar bruisend Beiroet’ (2016).

Mijn mening
‘De Roofvogel’ is opgedeeld in enkele delen. Deze spelen zich allemaal af rond een bepaalde tijd. Eén van de eerste delen bijvoorbeeld speelt zich af in het verleden, een ander in het heden en ook hebben we er één van de toekomst.
Van der Kooij heeft een journalistachtige schrijfstijl. Niet onprettig om te lezen. Wel had ik het idee dat hij zijn eigen politieke mening te veel aan ons wil vertellen. Vooral tegen het eind van het boek kreeg ik het gevoel dat Martijn té graag wilde laten zien hoeveel hij van de politiek af weet.
Homoseksualiteit is een groot onderwerp in dit boek. De auteur snijdt deze niet als zodanig aan dat het als een maatschappelijk probleem of iets dergelijks naar voren komt, maar enkele personages zijn homoseksueel of hebben hier een mening over. Regelmatig komt het woord ‘nicht’ naar voren. Ik ken veel homoseksuele mensen en van hen weet ik dat dit een belediging is. In dit boek wordt het volgens hen dan ook te pas en te onpas gebruikt. In sommige situaties in het boek kan het, maar vaker ook niet. Zij vonden het soms zelfs, al was het in het verhaal, beledigend. (We hebben het hier over uitdrukkingen als ‘zo nicht als een paard’ etc.)
Het christendom, waarin ik ben opgegroeid, is in dit boek eveneens niet helemaal tot zijn recht gekomen. In ‘De Roofvogel’ lees je alleen over het christendom in combinatie met de homoseksualiteit, waar ik hierboven al even vraagtekens zette. De christendom waarover gesproken wordt is er eentje van behoudende soort wordt in het boek een paar keer benadrukt. Toch vielen mij wat dingen op. Een echt streng christelijk gezin heeft geen TV, laat staan dat  het steevast naar de EO kijkt met zijn allen. We hebben het over details. De mening die de christenen in dit boek hebben over homoseksualiteit is inderdaad zo. Ik kreeg wel beetje het gevoel een karikatuur te lezen van een christelijk gezin. Dit is absoluut niet de bedoeling van de auteur, dat kon ik merken.

Maar toch is ‘De Roofvogel’ mij prima bevallen. Op deze kritiekpunten na. Van der Kooij is goed in een bepaalde spanning waardoor je toch verder blijft lezen. Met zijn kennis zit het wel snor en dit zit goed verweven in de verhalen, al merkte ik vooral in het laatste deel toch dat hij deze politieke kennis maar al te graag wilde etaleren. Maar wat mij bovenal enorm blij maakte was het einde. Het epiloog sloot perfect aan op de proloog. Wat een verschrikkelijk mooie wending geeft Martijn van der Kooij zijn boek daar! Totaal niet aan zien komen. Ik was zelfs even boos! Dat kan niet. Nooit! Dit einde (mijn trouwe lezers weten dat ik kritisch ben op het einde) deed mij besluiten dit boek toch 3 sterren te geven.

Marc-Jan

De Roofvogel
★★★

De Roofvogel  9200000084697870


Auteur: Martijn van der Kooij
Uitgeverij: Droomvallei Uitgeverij
Pagina’s: 268
€15,-
Paperback
Thriller

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s