Geplaatst in Recensie

[Blogtour+ Win!] De rode magneet- Bertina Mulder

Hoi,

Ik kreeg van Bertina Mulder en haar uitgever, Paris Books, de mogelijkheid mee te doen aan de blogtour van haar nieuwe boek, de psychologische thriller ‘De rode magneet’. Mijn dank daarvoor.
Ik heb destijds haar debuut Wisselwerking gelezen en gerecenseerd. Ik was van Wisselwerking erg weg en heb dus hoge verwachtingen voor dit boek.

Samenvatting De psychologische thriller ‘De rode magneet’ is gebaseerd op de Marsreizen die op dit moment worden voorbereid door NASA, SpaceX en Mars One. In het verhaal spelen de psychologische, fysieke en ethische aspecten van de reis naar Mars een hoofdrol. Daarbij komen verschillende vragen aan de orde. Waarom trekt Mars ons zo aan? Welke belangen spelen er mee? Mogen we zomaar een andere planeet koloniseren? Zijn de problemen die de vier astronauten ondervinden een onfortuinlijk gevolg van de voorziene risico’s of worden ze opzettelijk veroorzaakt door een persoon, een organisatie of een land? En wat doe je als je moet kiezen tussen je leven en je ultieme doel?

De rode magneet refereert aan de aantrekkingskracht die Mars, de rode planeet, op de mens heeft. Maar ‘De Rode Magneet’ is in het verhaal ook de naam van het televisieprogramma waarin de astronauten worden gevolgd tijdens hun reis naar Mars.
Via het programma kunnen de mensen op aarde alle ontwikkelingen rondom de astronauten volgen, maar de producti emaatschappij heeft zelf geen belang bij een feitelijke weergave van de beelden die door social cams worden opgenomen. Ze proberen dan ook met een suggestieve montage de kijkersaantallen hoog te houden.
Wat is nu echt en wat niet? Wie spreekt de waarheid en wie niet? En hoe zit het met de vertraging in de communicatie, heen en terug naar het ruimteschip…?

(Bol.com)

Over de auteur Bertina Mulder (1962) heeft haar eigen bedrijf, Bertina Mulder Tekst & Redactie. Zij analyseert websites vanuit het perspectief van de klant en schrijft (web)teksten voor bedrijven en particulieren. In 2016 verscheen haar roman Wisselwerking. De rode magneet is haar thrillerdebuut.

Mijn mening
In ‘De rode magneet’ lezen we het verhaal van de eerste Marsmissie. Tot nu toe was dit enkel nog een futuristisch beeld, maar dit wordt toch steeds meer werkelijkheid. Een tijdje geleden is er een Tesla richting Mars gestuurd, binnenkort gaan er namen van veel ‘aardbewoners’ naar mars en de eerste echte bemande missie staat ook al gepland. Namelijk in 2024.
Bertina Mulder heeft haar research grondig gedaan. Ze sprak met mensen van SpaceX, bezocht de opendag van ESA die zich met Mars bezig houdt en nog meer. Je merkt tijdens het lezen dat ze goed heeft nagedacht over elk moment van verblijf in de ruimte tijdens de zeven maanden durende reis naar Mars. De term psychologische thriller is gepast voor dit boek. Op aarde en onderweg naar Mars gaat er van alles mis. Hoe kon dit gebeuren? Is Fascolon, een actiegroep, de grote stoorzender in dit boek? Al ervoer ik dit niet meteen als een psychologische thriller, ‘De rode magneet’ was dit uiteindelijk wel.
Door Mulders verfijnde beschrijvingen beleef je de emoties van de hoofdpersonages. Dit zie je goed rondom het programma ‘De Rode Magneet’. Dit programma zendt de beelden tijdens de hele Marsmissie uit. Je ervaart de druk van alle kanten.
De ontknoping zag ik niet aankomen en verbijsterde mij in het geheel. Hoe? Wat? En waarom? Dit waren de vragen die mij direct overvielen. Gelukkig kreeg ik op allen vrij snel antwoord. De ontknoping in ‘De rode magneet’ is niet aan het eind van het boek, maar iets daarvoor. Dit ervaar ik als een pluspunt want het verbreedt je blik op het verhaal. Mulder had er voor kunnen kiezen te stoppen op het moment dat de lezer te weten komt hoe alles zit, maar ze nam de juiste beslissing door toch nog even door te gaan. Aan het eind van het boek worden enkele nieuwe namen geïntroduceerd. Van hen ervaar je niet bijzonder veel. Toch ben ik benieuwd naar hen. Ik vraag (smeek) Bertina dan ook of ze een vervolg Roman/Thriller wil schrijven met de vier personen waarmee het boek eindigt.
Ik geef ‘De rode magneet’ vijf sterren.

De rode magneet
★★★★★

Winactie!
Ik kreeg van Bertina Mulder de mogelijkheid een giveaway te doen met ‘De rode magneet’. Daarvoor wil ik haar enorm bedanken. Hier hoef je slechts twee dingen te doen.

1. Zet in de reacties op deze recensie je antwoord op de vraag: ‘Wat zou jij als eerste op Mars doen.’
2. Volg mij op Instagram (@mj_vdam) of Facebook(https://www.facebook.com/mjvandamblogs/)

Zorg dat je beide stappen voor 27 april (koningsdag) uitvoert, zodat je kans maakt op dit prachtige boek! (Paperback of e-book)

De rode magneet

9200000086230265


Auteur: Bertina Mulder
Uitgeverij Paris Books
273 pagina’s
€18,95
Psychologische thriller

8 gedachten over “[Blogtour+ Win!] De rode magneet- Bertina Mulder

 1. Als ik op Mars zou stappen zou ik eerst landen, voelen dat ik er sta, om me heen kijken, me verwonderen en genieten van het uitzicht, heel lang. Ik denk dat ik dan geen spanning of psychologische thriller zou verwachten. Ben heel benieuwd naar dit boek. Klinkt goed!

  Geliked door 1 persoon

 2. Eerlijk gezegd moet ik er niet aan dénken. Maarre….als het moet: veel foto’s en veel boeken meenemen. Pffff, wat zal ik een heimwee krijgen! 😪

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik zou als eerste de grond willen onderzoeken Dat klinkt wsl raar. Maar ik wil weten of ze zand hebben…. en hoe fijn het is of juist grof is. Ik vind het belangrijk dat ik weet waar de grond waarop ik loop van gemaakt is. Te veel boeken gelezen wsl. Er kan altijd iets verstopt zitten. 😂

  Like

  1. Gefeliciteerd Anita, jij wint De rode magneet. Ik vind dat je een originele reactie hebt gegeven! Laat je even via de contactpagina weten of je paperback of E-book wil en stuur je meteen je gegevens mee?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s