Geplaatst in Recensie

De stilte van het water- Norman Jansen

Hoi,

Ik mocht voor Futuro Uitgevers het boek ‘De stilte van het water’ recenseren. Mijn grote dank daarvoor.

Samenvatting

‘De stilte van het water’ geeft een bijzondere inkijk in de schokkende wereld van de mensenhandel. Gebaseerd op waargebeurde feiten en deels autobiografisch, volgt dit verhaal het leven van een jonge moeder in haar zoektocht naar een veilig en beter bestaan voor zichzelf en haar gezin. De behoefte aan een normaal leven zonder gevaar, angst en armoede drijven haar regelmatig tot wanhoop.

Onbedoeld komt de moeder al snel terecht in de keiharde wereld van mensensmokkelaars, wordt ze uitgebuit, misbruikt en regeert de angst. Onderweg naar een beter leven moet ze, slechts in een fractie van een seconde, een haast onmogelijke keuze maken. Een keuze met desastreuze gevolgen voor zichzelf, maar zeker ook voor haar gezin.

(Bol.com)

Over de auteur
Norman Jansen is werkzaam voor de Koninklijke Marechaussee, en is een expert op het gebied van mensensmokkel. Met zijn gezin heeft hij langere tijd in het Caribisch gebied gewoond, waar hij vooral werkzaam is geweest binnen het domein justitie en opsporing. Inmiddels is hij terug in Nederland en heeft hij zich nu ook toegelegd op het schrijven van non-fictie. Vooral de ervaringen van het werken onder bijzondere en verzwarende omstandigheden, maar ook het leven met verschillende culturen in diverse landen, gebruikt hij als bron voor zijn boeken.

Mijn mening
Aangrijpend. Dat is het eerste woord dat in mij opkomt na het lezen van ‘De stilte van het water’. De auteur weet ons als lezer mee te sleuren in het verhaal van Ladymia en haar zus en kinderen. Norman Jansen schetst een uitgebreid en daarmee geloofwaardig beeld van de situatie in Haïti. Dit mede door eigen ervaring. Vooral in het begin van het verhaal vond ik de schrijfstijl van Jansen erg wennen. Erg vertellerig, waardoor ik iets minder in het verhaal kwam. Dit zag ik verder in het verhaal minder als een probleem. De epiloog vond ik echter minder. Nee dat zeg ik verkeerd. Ik vond het juist fijn dat deze erbij was, maar vond de titel ‘epiloog’ fout gekozen. Bij een epiloog verwacht ik een uitloop van het verhaal, in de vorm van de voorafgaande hoofdstukken zegmaar. Het verhaal is deels waargebeurd en dit gedeelte wordt duidelijk vermeldt in de epiloog als ware het wat achtergrond informatie. Daarom voelde het even raar. Ik had de titel ‘Nawoord’ beter kunnen plaatsen.

Al met al heeft Norman Jansen een prachtig verhaal neergezet dat mij zeker wist te raken. Ik geef ‘De stilte van het water’ vier sterren.

De stilte van het water
★★★★

De stilte van het water  9200000087078600


 

Auteur: Norman Jansen
Futuro Uitgevers
Pagina’s: 176
€18,95
Roman

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s