Geplaatst in Recensie

De Stem -Suzanna Esther

Hoi,

van Futuro Uitgevers, van wie ik al meerdere boeken heb mogen recenseren, kreeg ik ook ‘De Stem’ van Suzanna Esther. Mijn dank hiervoor.

Samenvatting
Maarten Brugman is een wat sullige, ingedutte en gescheiden man die op een bepaald ogenblik een stem gaat horen die hem de weg wijst richting een minder saai bestaan. Hij wil in eerste instantie niets weten van De Stem, maar wanneer hij merkt dat De Stem hem adviezen geeft waar hij daadwerkelijk iets aan heeft, accepteert hij De Stem en geeft haar zelfs een naam: Amelie.
Amelie geeft hem op geestige wijze onder meer advies over hoe hij zijn aantrekkelijke leidinggevende Lisa mogelijk zou kunnen veroveren. Lisa krijgt van haar baas een voorstel voor een nieuw project; een project dat in de relationele sfeer grote veranderingen met zich meebrengt.
‘De Stem’ is een estafette van met elkaar verweven personages die het stokje van het verhaal vloeiend overnemen…

(bol.com)

Over de auteur
Suzanna Esther is een gepassioneerd auteur en columniste, en schrijft al vanaf haar tiende levensjaar dagelijks in dagboeken. Haar passie voor taal heeft zij omgezet in de studie Literatuurwetenschappen en later, door haar interesse in het analyseren van het leven en de mens, in een studie Psychologie. Momenteel volgt zij een opleiding Redactie. Sinds drie jaar schrijft zij columns en korte verhalen voor publiek -met name voor online magazines, fora en op sociale media. Eerder verscheen van Suzanna de novelle Wervelstof.

Mijn mening
Je maakt in het boek vrij snel kennis met vrij veel personen. Dit is echter niet verwarrend. Elk hoofdstuk is geschreven over een ander personage, de hoofdstukken hebben dus ook steeds de naam van die persoon over wie het gaat. Elk hoofdstuk is in hij/zij-perspectief geschreven, behalve de hoofdstukken van hoofdpersoon Maarten. Deze zijn in het ik-perspectief geschreven. Hoewel ik haar novelle Wervelstof hier heb staan, heb ik nog nooit echt werk van Suzanna gelezen. Ze schrijft fijn en vlot. Haar talent voor het vertellen van verhalen sleept ons makkelijk door het boek. Het verhaal zelf was echter niet wat ik er helemaal van verwacht had. De stem waarop de titel duidt, heeft naar mijn idee een ‘te kleine rol’ in het hele boek. Het verhaal in zijn geheel -dat zeker ook plaats biedt aan bepaalde spanningen, heftigheden en emoties- draait naar mijn idee niet eens zozeer om de stem. Deze stem is volgens mij echter iets dat alleen voor 1 persoon bepaalde uitwerkingen tot gevolg heeft gehad. Daarnaast vond ik dat het verhaal zich een beetje aan de oppervlakte heeft gehouden. Het is een fijn boek, maar niet een waarmee je erg het diepe in duikt.
Het einde, de ontknoping, vond ik goed, maar erg opeens. de laatste tien bladzijden gaat het verhaal in een stroomversnelling, dat mij het gevoel geeft alsof de schrijver nog even snel wat informatie wilde delen. Dat vond ik jammer.
De Epiloog vond ik enorm sterk. Zonder te spoileren: dit perspectief van dit personage had van mij vaker door het boek heen naar voren mogen komen.
Ik geef ‘De Stem’ drie sterren.

Marc-Jan

De Stem
★★★

De Stem  9200000087390851


 

Auteur: Suzanna Esther
Uitgever: Futuro Uitgevers
Pagina’s: 175
€18,95
Roman

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s