Geplaatst in Recensie

Het roze schaap- ‘een gruwel Gods?’ -Johan Verweij

Hoi,

Van Johan Verweij ontving ik zijn boek Het roze schaap – ‘een gruwel Gods?’ dat in maart verscheen ter recensie. Dankjewel.

Het verhaal
In “Het roze schaap’ gaat Johan Verweij de confrontatie aan met zijn homoseksualiteit en het geloof. Om erachter te komen of dit met elkaar te verenigen is, vertelt hij indringend over zijn persoonlijke worsteling. Hij zoekt hulp en vindt ten slotte antwoorden. “Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen,’ leert mannentherapeut Jeremy Heshof hem. “Ware liefde sluit angst uit,’ zegt Miranda Terpstra-Van de Kerk, oprichter van platform Wijdekerk.nl. “Neem de bijbel niet te letterlijk, anders raak je verstrikt,’ adviseert predikant Wielie Elhorst. Of doe zoals Ramses Shaffy en “Zing, vecht, huil, bid, werk en bewonder, maar niet zonder ons…’ Kortom, een spraakmakend boek vol inspirerende adviezen en overdenkingen voor iedereen die op zoek is naar liefde en geluk.

“Het tij is aan het keren. Mensen voelen verschuiving en beginnen hun eigen spiritualiteit te ontwikkelen. Daarom is er hoop.’ (Matthijs Vlaardingerbroek)
(Bol.com)

Mijn mening
Het verhaal van Johan is heel eigen, maar toch enorm herkenbaar. Net als hij ben ik opgegroeid in een streng christelijke omgeving. In die omgeving ontdekken en kenbaar maken homoseksueel te zijn, is een hele worsteling.

Johan Verweij schrijft goed. Hij gebruikt een dynamische afwisseling van korte en lange zinnen en een fijne afwisseling van synoniemen. Het enige dat mij wel stoorde was de structurele hoofdletterfout in verwijzingen naar God. Ook persoonlijk voornaamwoorden die naar een godheid verwijzen behoren namelijk een hoofdletter te krijgen.

De boodschap blijft echter onveranderlijk staan. Verweij verkondigt liefde en zijn persoonlijke visie op hoe homoseksualiteit en religie samen zouden moeten kunnen zijn. We lezen een eerlijke zoektocht naar antwoorden. Meer dan eens opent Johan zijn hart, zodat wij daar even een blik in kunnen werken.

Zoals ik net al zei, is de zoektocht van Johan een erg herkenbare reis. Een reis die bestaat uit afwijzing, eenzaamheid, depressie, afgunst en nog veel meer. In de sterke minderheid zijn de positieve ervaringen. Ik herken dat: de ‘je mag komen zoals je bent, maar je moet je wel aanpassen naar de mainstream’.

Ik miste wel een beetje Johans partner in het verhaal. Dit kan natuurlijk een bewuste keuze zijn geweest, maar juist ook dat stukje maakt deel uit van het hele verhaal.

Johan heeft zijn bronnen grondig bevraagd. Dat merk je tijdens het lezen. Veel personen passeren de revue. Personen die hij gesproken heeft. Hij heeft de confrontatie met nare gebeurtenissen in zijn verleden niet geschuwd. Dat vind ik bewonderenswaardig. Zeker gezien de pijn die hij heeft gekend.

Al met al een prachtig open verhaal. Ik deel niet op elk gebied Johans visie op geloof en religie, maar dat is niet erg. Drie en een halve ster voor ‘Het roze schaap’.

Marc-Jan

Het roze schaap
‘Een gruwel Gods?’
★★★1/2

 

Het roze schaap
‘Een gruwel Gods?’550x834


Auteur: Johan Verweij
Uitegevrij: Mijnbestseller.nl
Pagina’s: 114
€19,90
Paperback
Non-Fictie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s