Geplaatst in Recensie

Een gemakkelijke prooi -Norman Jansen

Hoi,

Ik kreeg van Futuro Uitgevers ‘Een gemakkelijke prooi’, het nieuwe boek van Norman Jansen. Eerder las ik van hem De stilte van het water.

Het verhaal
Ze kennen elkaar niet, wonen duizenden kilometers bij elkaar vandaan, maar Thiemo en Youssef hebben meer met elkaar gemeen dan ze lief is. Afkomstig uit verschillende culturen en met totaal andere achtergronden nemen deze jongens onbedoeld de verkeerde beslissingen. Het gevolg is vernedering en mensonwaardige gebeurtenissen.

Ongewild komen zij terecht in de keiharde wereld van de georganiseerde misdaad, krijgen te maken met geweld, verleiding, en sextortion. Er ontstaan levensgevaarlijke situaties en hun lot lijkt bezegeld.

Gebaseerd op waargebeurde feiten geeft de nieuwste roman van Norman Jansen een indrukwekkend en wellicht wel schokkend inzicht in het leven van minderjarige slachtoffers van mensenhandel.
(Bol.com)

Mijn mening
Toen ik Normans eerste boek las, noemde ik zijn schrijfstijl in mijn recensie ‘een beetje vertellerig’. Ik moest er aan wennen en kwam pas later in het verhaal. Daar moet ik bij het lezen van ‘Een gemakkelijke prooi’ op terug komen. Wat heeft Norman Jansen een enorme verbetering doorgemaakt op dit gebied. Wat een heerlijke schrijfstijl heeft hij zich eigen gemaakt. Norman, je sleurde mij mee in het verhaal.

Het verhaal behelst een serieuze problematiek, eentje die menig volwassene (nog) niet kent. Ik vond het boek echter meer een Young Adult dan een volwassene roman (niet dat volwassenen geen YA mogen lezen :)).
Ik weet niet of dit een bewuste keuze was, maar naar mijn idee was het wel de juiste. De auteur sleurt ons in de levens van Youssef en Thiemo. Hij laat ons kennis maken met een keiharde wereld van mensenhandel, drugs en de seksbusiness: alles heeft zijn prijs.

Het knappe aan dit boek is dat deze harde wereld subtiel, maar ernstig tot ons komt. Geen seksscènes, zoals veel boeken over dit thema wel zullen bevatten, maar subtiele hints. De auteur laat ons de verschrikkingen van sommige zaken zelf invullen: we weten deze namelijk allemaal al.

Norman Jansen is een auteur met achtergrond. Hij weet waar hij over schrijft. Ik waardeer dat aan een auteur. Subtiel laat hij ons kennis maken met de wereld zoals deze echt is. Hij onderwijst ons, zonder ons te onderwijzen.

Ook dit boek is weer gebaseerd op waargebeurde feiten. Het is schrijnend om dat te bedenken. Norman Jansen licht de ‘echtheid’ van dit verhaal toe in de Epiloog (ik vind nog steeds dat Nawoord beter zou staan, omdat een Epiloog doorgaans ook daadwerkelijk onderdeel is van het verhaal.)

Al met al heeft Norman Jansen een prachtig boek geschreven. Vier en een halve ster, chapeau!

Marc-Jan

Een gemakkelijke prooi
★★★★1/2

Een gemakkelijke prooi550x770


Auteur: Norman Jansen
Uitgeverij: Futuro Uitgevers
Pagina’s: 236
€20,-
Paperback
Fictie, gebasseerd op waargebeurde feiten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s